Update 2020 !!

In het voorjaar van 2020 is er weer behoorlijk geklust aan de Black Marlin. Soms kleinigheidjes (verlichting binnenkompas), maar ook een stevige: Er zat wat speling in het roer, en dat zat op de scharnierkoppen van de roerstang, tussen stuurstand en roer. Dat kon natuurlijk niet. Na de roerstang gedemonteerd te hebben (ging heel soepel) bleek dat het schroefdraad van de scharnierkoppen iets anders was dan standaard M16. Kom daar maar eens zelf achter. Na veel overleg in de Boskoopse haven (diverse specialisten daar) was de beste optie om maar een RVS M16 draadeind te gebruiken en daar mee op te bouwen. Dit leek beter dan een aangeboden oude schroefas met een draaibank om te toveren tot een stuurstang, bovendien was ie niet RVS. Zie hier het resultaat, uiteindelijke kosten maar 100 Euro en ik heb nog een reserve stuurstang ook! Klik op de eerste foto rechts voor een nadere blik.

Ondertussen hebben we ook overal LED verlichting, die kon ik op Internet vinden met zeer krappe inbouwdiepte, dus dat ging goed. Scheelt ook weer verbruik onderweg! (en geeft wat meer licht dan die 15 Watt lampjes..)

Najaar 2019 heb ik een nieuwe electra mast doorvoer geplaatst. Al mijn vorige pogingen gaven altijd lekkages, maar deze is potdicht, tenzij je natuurlijk de Sidney-Hobart wil gaan zeilen. Maar dat zou de boot zo maar eens aan kunnen, dus doe dan propje katoen in de buis...

Voorjaar 2020 startte ik de motor om de antivries eruit te spoelen, dus even warm laten lopen zodat ook de thermostaat open gaat, maar opeens werd de motor veelst te warm. Uitgezet en nagedacht. 2 mogelijkheden: de impeller was overleden of de thermostaat zat vast. Eerst maar die laatste: Uit elkaar gehaald, schoongemaakt, getest in pannetje op het fornuis, alles werkte, teruggeplaatst, en warempel, motor bleek netjes in het groen te blijven. Zo zie je maar weer, antivries is ook niet zo best voor je motor onderdelen.

Zo blijf je bezig. Op de lijst staat nog het dichtproppen van wat oude gaten in schotten bij de motor (met propjes zoals op teakdek, heb hier boor voor), dat scheelt ook weer wat geluid binnen, en met een lakje erover ziet het er ook weer beter uit. Ook wil ik nog een afdichting maken nabij de stuurstand achterin de hondenkooi, ooit gemaakt om nieuwe stuurstand te kunnen plaatsen, maar is ook geluids-gat, en dicht is dicht.
Ook wil ik nog wat bedrading opschonen achter de motor (nu ik er toch ben met die stuurstang), accuklemmen van afscherming voorzien (ik ga plastic doppen smelten, want standaard past niet). Ga een netter 220V stopcontact maken bij kaartentafel (is nu contrastekken op snoer), en misschien het toilet vervangen (40 jaar oud..)

Over een aantal weken zal ik me weer melden..