Kamelenrug

Begin augustus 2019 was het nogal eens wat regenachtig, dus kon ik mooi beginnen aan een nieuwe klus, nl. het opnieuw creŽren van een kamelenrug. Dit ding zet je achter je roer, met pennen in het dek, en heeft de vorm van een kamelenrug. De bedoeling is dat je er op gaat zitten, en als de boot dan onder helling komt te varen, dat je kunt verschuiven en nog steeds verticaal kunt blijven zitten.

De vorige prachtige kamelenrug is door onze eigen stommitieit na 20 jaar totaal verpulverd vanwege weersinvloeden. Natuurlijk hadden we dat ding elke winter naar binnen moeten halen, maar gewoon niet aan gedacht... In 2017 is ie overleden, en daarna zat het niet zo lekker meer achter het roer... Dus met opperste concentratie en diverse hoekhaken ben ik begonnen een vloermal te maken voor een nieuwe. Gelukkig hadden we de oude rug nog, dus konden we die min of meer overtekenen. Daarna nog even precies gelijk maken, en op de vloermal gezet. Daarna wat vertikale haakse klempunten gemonteerd, en het geraamte was in vorm. 3 dwarsverbindingen gemaakt met hardhout, verlijmt, en alles werd stabiel.

Overwogen om met teak te gaan werken, maar dat werd me te duur (boot staat te koop!), dus maar met een ander hardhout. Wel even geimpregneerd van te voren. Hopelijk wordt ie toch weer net zo grijs als de boot, en gaat ie bij zorgvuldige koestering vast wel zo'n 10 jaar mee, of langer.

Met zoveel mogelijk mallen alle latjes gefreest en gaten op maat geboord, alles gemonteerd met kit, afgeplugd met pluggen en houtlijm, voor en achterkant ook voorzien van hardhout, alles afgeplakt en gekit, en toen nog even de zachte bandschuur erover.. Het resultaat mag er zijn, en we zitten weer heerlijk achter het roer nu. Voor het eerst dat ik zo'n klus aanpak, maar het is gewoon een kwestie van doen, en van te voren heel veel nadenken. De schroeven van het bovenste plakje zitten nl. niet voor niks meer naar het midden, want eronder zat een lange schroef voor de dwars verbinding. Dat moet je dan even bijtijds zien aankomen voordat je gaat boren.....

Zie de foto's aan de rechterkant en volg de bouw van de nieuwe kamelenrug, de eerste foto is nog de oude overigens... Schuif naar beneden voor nog meer foto's. En lees vooral bij elke foto het commentaar onderaan het scherm...