ALGEMEEN

De Black Marlin (een Defender 35, gebouwd rond 1980 bij Jachtwerf Dekker te Amsterdam) is door ons aangeschaft in 1999. Wij zijn ongeveer de vierde eigenaar. En dat was te zien....

Er moest vanalles aan gebeuren, het schip had ooit een blikseminslag gehad (dus alle apparatuur werd toendertijd up-to-date vernieuwd, en is nog steeds prima werkend) maar het schip lag nog vol verkoolde bedrading, hebben we verwijderd... Ook was de mast ooit overboord gegaan, dus ook die was nieuw toen we de boot aanschaften, incl. nieuwe zeilen en vallen.

Dit was voor ons de voornaamste reden tot aanschaf, het verdere onderhoud zouden we zelf wel even doen....

Oeps, we zijn nu, anno 2019, nog steeds niet helemaal klaar, maar het dek is vernieuwd (2003), de romp is geschilderd, de motor gereviseerd, en het onderwaterschip is onder handen genomen. Binnenin is e.e.a. gereviseerd, en de elektriek is weer op orde gemaakt met nieuwe accu's (2, 2014) en een nieuwe walstroomlader (2013). En oh ja, de stuurstand had speling en is vervangen (2005), en het roer, ja, die hebben we zelf kapot gevaren (2009), maar die kregen we gelukkig vergoed door de Provincie... Affijn, we zijn bijna richting een compleet nieuw schip.. In 2017 hebben we onze 4 ramen losgehaald, alles schoongemaakt en ontvet, en opnieuw vakkundig afgekit, dus weer goed voor nog eens 10 jaar of meer! Vorig jaar zomer bijna het gehele dek opnieuw gekit, en zojuist 3 plafonnetjes vernieuwd, met 4 nieuwe Led verlichtingen erin!.. Dit jaar 2019 zijn we bezig met de minnetjes weg te werken van het taxatie rapport dat we verkregen (zeer uitzonderlijk) van onze geweldige aspirant kopers Marc en Marga. Daarom is er nu een nieuwe dieseltank geplaatst, de ankerlierbak is versterkt en gepolypoxt, de kokerbalk onder de mast is vrijgelegd, goedbevonden en behandeld tegen roest, het roerblad is behandeld vanwege wat plekjes osmose, huid-doorvoeren zijn voorzien van dubbele knelringen (NEN-norm), gasslangen zijn vervangen, lichte speling schroef is opgeheven, en als klapper is de buitenkant nu weer blinkend glanzend na een grote poetsbeurt (zie foto 5 rechts). Het is een bijzondere belevenis, deze boot... Ze vraagt soms wat aandacht, maar geeft zoveel terug.... (Lees meer bij Update 2019 !! in de index..)

Momenteel is onze boot dus weer in topconditie, luister en huiver over alle renovaties van alle facetten van de Black Marlin, gedurende de afgelopen 20 jaar, en het spreekwoord doet weer van zich gelden: Het houden van een boot is ongeveer recht evenredig aan het onder een koude douche lachend versnipperen van briefjes van duizend....

Onverminderd blijft de blijheid om met deze boot te varen, weer zo goed als nieuw nu, dus we gaan haar enorm missen straks !! Ondertussen zeilen we binnenkort weer zalig naar Terschelling, als er plek is..., en ze niet al verkocht is..

Aan de rechterkant ziet u altijd foto's. Die kunnen worden aangeklikt, en worden dan vergroot midden op het scherm. Vaak wordt er dan ook onderaan wat commentaar gegeven, zeker bij de renovatie afdelingen... Veel leesplezier !